vineri, 16 mai 2008

"Fără situaţii ipotetice"

Tehnică retorică folosită pentru a evita răspunsul la întrebări incomode despre ce se poate întâmpla. O situaţie ipotetică este o situaţie care este posibil să se întâmple.
Totuşi, unele persoane care deţin funcţii cu autoritate au inventat o modalitate de a evita angajamentul pentru un anumit curs al evenimentelor. Ori de câte ori sunt întrebaţi ce ar face într-o situaţie ipotetică, răspund că este nerelevant şi că nu trebuie să răspundă unor întrebări despre ceea ce s-ar putea întâmpla: ei trebuie să facă faţă lumii reale, nu uneia imaginare. Cu alte cuvinte, refuză să răspundă întrebării numai pe temeiul că este vorba de o situaţie ipotetică. Acesta este numai un truc retoric: "fără situaţii ipotetice". Evident, unele întrebări despre situaţii ipotetice forţate nu merită un răspuns.
Politicienii, care sunt în special înclinaţi să respingă situaţiile ipotetice, ar trebui să aibă în minte că toate declaraţiile politice exprimă puncte de vedere despre modul cum ar acţiona un partid într-o serie de situaţii ipotetice (este caracteristică, spre exemplu, începerea declaraţiei cu situaţia ipotetică în care partidul respectiv s-ar afla la putere). Dacă sunt pregatiţi să facă faţă situaţiilor ipotetice în contextul luării deciziilor politice, trebuie să aibă temeiuri suplimentare pentru a respinge ipotezele, dincolo doar de faptul că ipotezele se referă la ceea ce s-ar putea întâmpla, mai degrabă decât la ceea s-a întâmplat de fapt.

Warburton, Nigel - "Cum să gândim corect şi eficient",
Editura Trei, 1996, pag.95-96

Niciun comentariu: